10 points advice from the National Bank

ShareMegosztás

Az MNB célja, hogy a kormány és a jegybank közösen találjon kivitelezhetõ és hosszú távú stabilitást biztosító megoldást a hitelesek terheinek csökkentésére - fûzte hozzá a jegybank.

Mint ismeretes, Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke levélben kezdeményezett találkozótOrbán Viktor miniszterelnökkel annak érdekében, hogy a kormány és a jegybank közösen találjon kivitelezhetõ és hosszú távú stabilitást biztosító megoldást a hitelesek terheinek csökkentésére.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke felhívta a gazdasági miniszter figyelmét arra, hogy az MNB olyan megoldások kidolgozását támogatja, amely segíti az arra rászorulókat, de a fizetõképes adósokat nem tereli a nemfizetés irányába. Hangsúlyozta továbbá, hogy miközben az MNB egyetért azzal, hogy a problémára a bankokkal közösen kell megoldást találni, a bankok tehervállalása nem veszélyeztetheti a pénzügyi rendszer hosszú távú stabilitását és mûködõképességét, amely a hazai gazdaság fenntartható fejlõdésének egyik alappillére.

A Magyar Nemzeti Bank Stabilitási jelentéseiben 2001 óta folyamatosan felhívta a figyelmet a devizahitelezés kockázataira, és javaslatokat tett a kockázatok kezelésének módjaira. A jegybank számos fórumon felhívta azonban arra is a figyelmet, hogy az MNB nem rendelkezik a kockázatok kezeléséhez szükséges hatékony makroprudenciális szabályozói eszközökkel - áll a közleményben.

A jegybank a PSB ülésein (Pénzügyi Stabilitási Bizottság, melynek tagjai az MNB mellett a PSZÁF és az akkori Pénzügyminisztérium voltak; 2010-tõl Pénzügyi Stabilitási Tanács) is idõrõl-idõre figyelmeztetett az árfolyamban rejlõ kockázatokra, és javaslatotokat tett az árfolyamkockázat szempontjából fedezetlen devizahitelezés növekedésével járó kitettségek kezelésére. A jegybank korábban többször felhívta a jogalkotó és a kormány figyelmét arra, hogy szabályozói eszközökkel történõ beavatkozást lát szükségesnek a devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok kezelésére - írják.

Forrás: www.jogiforum.hu

2011-06-29 09:49:53