An independent judical magistraty forms

ShareMegosztás

Létrehoznak egy önálló bírói igazgatási hivatalt, amely a bíróságok gazdasági ügyeit intézi - a hvg.hu információi szerint többek között errõl döntött a Fidesz-KDNP frakciószövetség csütörtök délután. Ezzel a Fidesz-frakció elvetette azt az elképzelést, ami a bírói igazgatást beolvasztotta volna a kormány szervezetébe. Helyszíni tudósításunk Hajdúszoboszlóról.
 
A bírósági reformról is döntött a Fidesz-KDNP frakciószövetség csütörtökön Hajdúszoboszlón. A hvg.hu egy fideszes képviselõtõl úgy értesült, hogy a döntés értelmében létrehoznak egy önálló bírói igazgatási hivatalt, amelyet viszonylag nagy önállóssággal ruháznak fel. A hivatal vezetõjét a parlament választja meg kétharmados többséggel kilenc évre. Ez a hivatal intézi majd a bíróságok gazdasági ügyet, mint a forrásunk fogalmazott, az azonban nem dõlt el, hogy a kinevezéseket is az új szervezet intézze-e.
 
Úgy tudjuk, a döntés értelmében megmaradnak a táblabíróságok. Képviselõi felvetésre a frakció úgy döntött, hogy a megyei bíróságokat kúriának, a városi bíróságokat pedig törvényszéknek nevezzék át. A közigazgatási reformmal egyidõben pedig megalakítják majd a járási bíróságokat is.
 
Mivel a statisztikák szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság ügyhátraléka a legnagyobb, ezért a tehermentesítés miatt létrehoznának egy új kerületi bíróságot kispesti központtal - fogalmazott forrásunk.
Önmérsékletet mutatott a Fidesz
Mindez azt jelent, hogy az Áder János által kidolgozott elsõ koncepció gyõzött, ugyanis a miniszterelnök erõsebb központosítást szeretett volna. Július elején a Fidesz-elnökség elé két terv került: az egyik köztes igazgatási modellt vázolt fel, melyben az igazgatás feladatainak többségét egy bírói hivatal látná el, amelynek élére egy - a parlament által választott - bíró kerülne. Ez a hivatal döntene a bíróságok költségvetésérõl, illetve a szervezés részletkérdéseirõl. Felette a kormány igazságügyi tárcája állna, amely segítené a hivatal mûködését, a szervezeti ügyeket eddig intézõ Országos Igazságszolgáltatási Tanács pedig megszûnne. Az Orbán támogatását is élvezõ másik koncepció viszont teljesen beolvasztotta volna a bírósági igazgatást a kormány szervezetébe.
  
Szijjártó Péter, a kormányfõ szóvivõje a hvg.hu bírói reformmal kapcsolatos kérdését azzal hárította el, hogy Lázár János frakcióvezetõ pénteken tart errõl sajtótájékoztatót.
 
Forrás: www.hvg.hu

2011-06-29 09:50:17